Έκκληση προς τους πολίτες της Ευρώπης και τις οργανώσεις τους.

Όχι στη διατήρηση προσωπικών δεδομένων από θρησκείες!

Ως αποτέλεσμα ορισμένων αποκλινουσών αποφάσεων δικαστηρίων και αρχών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που κατέχουν θρησκείες και λατρείες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε την υπογραφή της παρακάτω αναφοράς, η οποία θα απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ελευθερία συνείδησης και πεποιθήσεων διασφαλίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από διάφορα κείμενα, συντάγματα και διακηρύξεις εθνικής ή διεθνούς σημασίας. Όπως και άλλες ενώσεις, τα θρησκευτικά δόγματα και οι λατρείες εξουσιοδοτούνται να καταγράφουν τα προσωπικά δεδομένα των μελών τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επεξεργασία που φαίνεται σχετική και για τα δύο μέρη. Αυτό είναι εντός των ορίων των εθνικών νόμων και των διεθνών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι χώρες.

Η ελευθερία συνείδησης και πεποιθήσεων περιλαμβάνει το δικαίωμα αλλαγής των πεποιθήσεων, όπως το δικαίωμα αλλαγής θρησκείας ή το δικαίωμα να μην έχει κάποιος καμία θρησκεία.

Όλες οι ενώσεις και ομάδες πεποιθήσεων, θρησκευτικές ή μη, πρέπει να σέβονται το ίδιο δικαίωμα με τις ίδιες εγγυήσεις για τους πολίτες: δεν μπορούν να διατηρούν αδικαιολόγητα τα προσωπικά δεδομένα εκείνων που τις εγκαταλείπουν. Στην πράξη, αρκετά θρησκευτικά δόγματα ισχυρίζονται ότι συνεχίζουν να διατηρούν τον έλεγχο αυτών των δεδομένων, για λόγους που θεωρούν νόμιμους, αλλά οι οποίοι απλώς αναφέρονται στην εσωτερική τους λειτουργία. Για παράδειγμα, πολλά χριστιανικά δόγματα αρνούνται να διαγράψουν τα δεδομένα των πρώην οπαδών τους, τα οποία συχνά καταγράφονται στην πρώιμη παιδική τους ηλικία χωρίς την προσωπική τους συγκατάθεση.

Αρκετές από αυτές τις υποθέσεις σχετικά με το καθολικό βάπτισμα έχουν φτάσει ενώπιον των δικαστηρίων τα τελευταία χρόνια και ορισμένες έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο δικαιοδοσίας στις ενδιαφερόμενες χώρες με διαφορετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τα γαλλικά και ιρλανδικά δικαστήρια έχουν αρνηθεί στους πρώην πιστούς το δικαίωμα διαγραφής των προσωπικών τους δεδομένων από τα μητρώα της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ η βελγική αρχή προστασίας δεδομένων έχει διατάξει αυστηρή συμμόρφωση με το εθιμικό δίκαιο, δηλαδή διαγραφή.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις και οι πολίτες απαιτούν: Όλες οι θρησκευτικές ενώσεις, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς στις ενδιαφερόμενες χώρες να υπόκεινται στο κοινό δίκαιο, δηλαδή στη διαγραφή των προσωπικών δεδομένων αυτών που εγκαταλείπουν το θρησκευτικό τους δόγμα, ως αποτέλεσμα της άσκησης της ελευθερίας συνείδησής του και καλούν τις κυβερνήσεις και τις διεθνείς αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν τη διατήρηση αυτής της θεμελιώδους ελευθερίας.

Μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Libre Pensée – 10-12, rue des Fossés Saint-Jacques – 75005 Παρίσι (Γαλλία) Τηλ : + 33 1 46 34 21 50

Για να υπογράψετε:

https://framaforms.org/organized-confessions-should-not-be-allowed-to-retain-personal-data-1712911613