Asociația Internațională de Gândire Liberă (IAFT) a fost fondată la Oslo în 2011. Statutul său a fost adoptat în Mar Del Plata (Argentina) în 2012 și modificat la Congresul de la Londra în 2014.

Din motive legale, statutul său a fost depus în Franța sub forma unei legi de asociere din 1905

Sediul central al AILP este situat în Paris (Franța), 10/12 rue des Fossés-St-Jacques (75005)
Scopul asocierii:

Scopul Asociației Internaționale a Gândirii Libere este de a coordona acțiunile și principiile asociațiilor membre la nivel internațional, în cadrul respectării stricte a independenței și autonomiei lor manageriale.

Ea poate întreprinde orice inițiativă pe care o consideră necesară, în conformitate cu principiile sale și cu decizia Consiliului Internațional. (Articolul 3)
Declarația de principii:

Poate și sunt încurajați să facă parte din AILP tuturor asociațiilor și oameni dedicați sincer secularismului, democrația, libertatea de gândire și conștiință garantată prin separarea necesară a bisericii de stat și religii.

Asociația Internațională de Gândire Liberă a aprobat, la congresul său de înființare din 10 august 2011, la Oslo, Norvegia, cele trei rezoluții adoptate la Congresul Internațional de la Roma din 1904, care sunt anexate principiile AILP.
administrație:

Asociația Internațională a Gândirii Libere este administrată de un Consiliu Internațional compus din reprezentanți ai asociațiilor membre. Există câte un reprezentant per asociație la 500 de membri, dar numărul lor nu poate depăși 10 pentru fiecare asociație. Consiliul Internațional poate coopta personalități sau membri individuali.

Consiliul Internațional se reunește, în principiu, cel puțin o dată pe an, în mod obișnuit în momentul Adunării Generale a IHEU (Uniunea Internațională Umanistă și Lay). Delegațiile reprezentative ale asociațiilor la Comitetul internațional sunt anuale.

Cheltuielile inerente sosirii delegaților asociațiilor care aderă la întâlnirile Consiliului Internațional sunt responsabile de asociațiile menționate.

Consiliul Internațional poate lua decizii prin poștă sau poștă electronică.
Reprezentant legal:

Reprezentantul legal al asociației în Franța este Roger Lepeix 10/12 rue des Fossés-St-Jacques 750005 Paris (Franța)
Site-ul:

Site-ul asociației este www.internationalfreethought.org, deținut de AILP

Acesta este găzduit de asociația ticetoile, un grup de drept privat – Marne la Coquette
Regulamentele europene (RGPD)

Pentru a respecta reglementările europene RGPD (Regulament general de protecție a calculatorului) cerere de intrare 24 mai 2016, Asociația Internațională a gândirii libere se referă la controlor ca Claude Singer ca webmaster
Adresa se află la sediul AILP 10/12 rue des Fossés-St-Jacques, 75 005 Paris.

Orice persoană interesată are dreptul să solicite rectificarea și ștergerea datelor cu caracter personal.

Operatorul trebuie să informeze despre orice schimbări, ștergeri sau limitări ale datelor personale.

În ceea ce privește datele colectate prin abonamentul la newsletter, specificăm că – în conformitate cu reglementările în vigoare:

• se păstrează numai adresa de e-mail

• această adresă nu va fi niciodată comunicată unui terț, indiferent de motiv, cu excepția situațiilor prevăzute de lege (securitate, apărare, …)

• în orice moment, abonați la newsletter-ul poate solicita corectarea sau ștergerea datelor lor, sau folosind link-ul de dezabonare sau scriind la webmaster pentru a schimba un e-mail de confirmare va fi expediat sau le șterge